ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Άρθρα

Καθορισμός τελών καθαριότητας & φωτισμού για το 2016

 

Ε.  E.  Σ.  Α.  Ν.  Α.

ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ευαγ. Σχολής  10 – Ν. Ιωνία  – Τ. Κ. 14231

Τηλ. 210 2750805 & 210 9356224

Fax 210 2750805 & 210 6433979 

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επίσημο μέλος της European Parking Association

 

Προς τους κ. κ. Συναδέλφους

Μέλη της Ε.Ε.Σ.Α.Ν.Α

Ενταύθα                                                                                           

 

 Ν. Ιωνία 29.11.2015

                                         Αριθ. πρωτ. 0219/2015

ΘΕΜΑ : Η συζήτηση και η ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων της εισήγησης του Αντιδημάρχου Εσόδων για την έκδοση κανονιστικής απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των Τελών καθαριότητος και φωτισμού για το 2016.

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Χθες πραγματοποιήθηκε η 32η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, κατά την οποίαν συζητήθηκε και ψηφίστηκε η εισήγηση του Αντιδημάρχου Εσόδων κ. Γ. Μπρούλια για την έκδοση της κανονιστικής απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των τελών καθαριότητος και φωτισμού για το 2016.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης για τα τέλη καθαριότητος και φωτισμού για το 2016, ζήτησα και έλαβα τον λόγο με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΕΣΑΝΑ, προκειμένου να αναπτύξω στα μέλη του Δ.Σ.  το νόμιμο, εύλογο και συνταγματικά ορθό αίτημα μας, όσον αφορά τον εξορθολογισμό της επιβολής δημοτικών τελών καθαριότητος και φωτισμού, που επιβάλλονται στους στεγασμένους σταθμούς αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως.

Όπως προανέφερα, το αίτημά μας είναι απλό, νόμιμο, εύλογο και συνταγματικά ορθό.

Με δυο λόγια ζητάμε τα δημοτικά τέλη καθαριότητος και φωτισμού, που επιβάλλονται στους στεγασμένους σταθμούς αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή να καταβάλλουμε δημοτικά τέλη μόνον για τους χώρους των κτιρίων μας, στους οποίους πράγματι παράγονται απορρίμματα και όχι σε όλη την επιφάνειά τους.

Οι χώροι ενός στεγασμένου parking στους οποίους αποδεδειγμένα παράγονται απορρίμματα είναι ο χώρος αναμονής – υποδοχής των αυτοκινήτων, το γραφείο, οι τουαλέτες / WC και το πλυντήριο – λιπαντήριο (εφόσον υπάρχει).

Όλοι οι Δήμαρχοι διαθέτουν την κοινή λογική, που διαθέτουμε όλοι μας και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, πως  στους χώρους στους οποίους σταθμεύουμε τα οχήματα των πελατών δεν παράγουν ακόμη και δέκα γραμμάρια  απορρίμματα.

Παρά ταύτα αποφεύγουν να παραδεχθούν αυτή την αδικία, που ασκούν επί τόσες δεκαετίες εις βάρος μας, αφού κανένας εκπρόσωπος του κλάδου μας δεν είχε τολμήσει μέχρι πριν από τρία χρόνια να σκεφθεί τον τρόπο με τον οποίο να διεκδικήσει το δίκιο μας.

Σ’ αυτή την σκέψη μου έδωσε διέξοδο η Νομική Σύμβουλος της ΕΕΣΑΝΑ έγκριτη Δικηγόρος κα Σταυρούλα Μοσχίδου.

Πριν από τρία χρόνια αυτός ο δισταγμός υπερνικήθηκε και πλέον δεν διστάζουμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και να αντιδράσουμε προβάλλοντας καταλλήλως το νόμιμο, συνταγματικό και δίκαιο αίτημα μας, που το στηρίζουμε με  ακαταμάχητα και αδιάσειστα επιχειρήματα.       

Το αίτημα μας αυτό το υποβάλλαμε με το συνημμένο από 27.10.2015 υπόμνημά μας προς τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων και το κοινοποιήσαμε παραλλήλως στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη και στους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για μία ακόμη φορά το κατ’ επανάληψη απλό, νόμιμο, εύλογο και συνταγματικά ορθό αίτημα μας δεν έγινε δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

 

Μετά από αυτήν την αντιμετώπιση καταλήξαμε πως να προβούμε άμεσα  στις ακόλουθες ενέργειες:

 

1ον ) Κατάθεση έως τις 15.1.2016 νέας ομαδικής αίτησης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της κανονιστικής απόφασης του Δήμου Αθηναίων, που αφορά στην επιβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤΦ) σε στεγασμένους σταθμούς αυτοκινήτων για το 2016.

2ον )  Μετά την 1.1.2016 και μόλις βγει ο χρηματικός κατάλογος των δημοτικών τελών του Δήμου Αθηναίων καθένας επιχειρηματίας πρέπει να καταθέσει ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου: προσφυγή κατά του Δήμου Αθηναίων, Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων και Αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία θα ζητά να μην καταβάλλει δημοτικά τέλη, μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ και συζητηθεί η προσφυγή του.

Είναι αδιανόητο, ότι παρά τις επανειλημμένες έγγραφες οχλήσεις μας, από πέρσι τον Δεκέμβριο, μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός (επιστροφή) των χρεώσεων δημοτικών τελών για τα έτη 2013 και 2014 στους λογαριασμούς που έχει αποστείλει η ΔΕΗ ή άλλος εναλλακτικός πάροχος σε σειρά συναδέλφων. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω χρεώσεις στους ήδη επιβαρυμένους λογαριασμούς. 

Ζητούμε απλά να γίνει τελικός (εκκαθαριστικός) λογαριασμός μέχρι και 31/12/2014, μετά τον συμψηφισμό και των δημοτικών τελών των ετών 2013, 2014.

Για το 2015 θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ομαδικής αίτησής μας, που αρχικά είχε προσδιορισθεί για να συζητηθεί τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τότε μετά από αίτηση του εισηγητή αναβλήθηκε για τις 09-12-2015.

Έχουμε πληροφορηθεί, ότι η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας θα συγκληθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να ενημερωθεί για τις μέχρι τότε εξελίξεις και με βάση τα νεώτερα στοιχεία θα αποφασίσουν την κήρυξη ή μη αποχής.

Σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση αποχής θα αναβληθεί η συζήτηση της αίτησης μας για την ακύρωση της υπ’ αριθ. 1532 Απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων για τα δημοτικά τέλη του 2015.

Αυτές οι αναβολές δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν και να μην προβούμε στην υποβολή νέας αίτησης ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά της απόφασης των δημοτικών τελών του 2016.

Στις αρχές του 2013 κατατέθηκε η αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά της απόφασης των δημοτικών τελών του 2013.

Η συζήτηση και αυτής αίτησης αναβλήθηκε δύο φορές και τελικά συζητήθηκε στις αρχές του 2014.

Γι’ αυτό το λόγο το 2014 εξεδόθησαν σχεδόν ταυτοχρόνως οι αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες ακυρώθηκαν οι αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων για τα δημοτικά τέλη των ετών 2013 και 2014.

Σας συνιστούμε υπομονή, διότι πιστεύουμε, πως το ίδιο θα συμβεί με τις αιτήσεις μας για την ακύρωση των αποφάσεων των δημοτικών τελών των ετών 2015 και 2016.

Εξ αιτίας αυτής της καθυστέρησης σας προτρέψαμε προηγουμένως «Μετά την 1.1.2016 και μόλις βγει ο χρηματικός κατάλογος των δημοτικών τελών του Δήμου Αθηναίων καθένας επιχειρηματίας πρέπει να καταθέσει ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου: προσφυγή κατά του Δήμου Αθηναίων, Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων και Αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία θα ζητά να μην καταβάλλει δημοτικά τέλη, μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ και συζητηθεί η προσφυγή του». 

Πιστεύουμε πως, οι δικαστές θα κάνουν δεκτές τις αιτήσεις μας για προσωρινή διαταγή, αφού έχουμε πολλά και ισχυρά επιχειρήματα. Άλλωστε η αδικία είναι κατάφωρη και πασιφανής . 

Όπως αντιλαμβάνεσθε με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή μετά την έκδοση της απόφασης για προσωρινή διαταγή αναστολής καταβολής δημοτικών τελών, θα επιτύχουμε, οι λογαριασμοί μας για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά το έτος 2016 να μην επιβαρύνονται με την αντισυνταγματική, άδικη, παράνομή και υπερβολική χρέωση δημοτικών τελών, που δεν είναι ανταποδοτική!!!.

Ελπίζουμε, ότι αναβολή από το ΣτΕ της συζήτησης της αίτησης μας για την ακύρωση της απόφασης των δημοτικών τελών του 2015 και η απροθυμία των υπηρεσιών του Δήμου να προβούν στις επιστροφές των δημοτικών τελών των ετών 2013 και 2014 είναι πολύ γερά επιχειρήματα για να διεκδικήσουμε την αναστολή της καταβολής των δημοτικών τελών του 2016.

Συνάδελφοι τα εβδομήντα χρόνια που κουβαλάω στην πλάτη μου, με έχουν διδάξει να διεκδικώ, να επιμένω και να περιμένω !!!

Αυτό να μην το ξεχνάτε, είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα παραλάβουμε το αντίγραφο της κανονιστικής απόφασης για τα δημοτικά τέλη του 2016, την οποία εν συνεχεία θα αναρτήσουμε στο site της ΕΕΣΑΝΑ.  

Τελειώνοντας σας ενημερώνουμε, ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2015 θα αρχίσει να λειτουργεί το site της ΕΕΣΑΝΑ, απ’ όπου, όσοι έχουν πληρώσει τις συνδρομές των δύο τελευταίων ετών 2014 και 2015 θα λάβουν κωδικό εισόδου, για να ενημερώνονται για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.

Περισσότερες πληροφορίες θα αποκομίσετε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που προγραμματίζουμε μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2016.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την ΕΕΣΑΝΑ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                      Ο Γεν Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Μιλτιάδης Ι. Καυκαλέτος                                Κωνσταντίνος Λ. Ζεκάκος

Φαρμακοποιός                                                Διπλ. Μηχανολόγος Μηχ., MSc

 

Υ.Γ.  Μέσω της Π.Ε.Ε.Ι.Σ.Σ.Α. είναι δυνατό να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία και για όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους της χώρας